Mithilfe von nutzerzentrierten Gestaltungsmethoden haben die Studierenden einen ganzheitlichen Gestaltungsprozess, von der Problemdefinition bis hin zum Prototyp, durchlaufen.
Projektthema
User Research, Konzept, Entwürfe und Prototyp für eine Benutzer- und erlebniszentrierte Software unter Berücksichtigung eines vorgegeben Themengebiet wie z.B. Gesundheit, Organisation, Produktivität, etc. und unter Einbezug von nutzerzentrierten Gestaltungsmethoden.
Inhalt des Faches
Die Studierenden erlangen methodische und analytische Fähigkeiten für die konzeptionelle Entwicklung und Gestaltung nutzerzentrierter Software. Mithilfe von Methoden zur Nutzerforschung wie z.B. User Journeys, Experten- und Konsumentenbefragungen oder Stakeholdermaps, werden Anforderungen für die spätere Software analysiert und divergente Nutzergruppen definiert. Durch die Anwendung von Designmethoden wird ein iterativer Gestaltungsprozess durchlaufen. Während des Prozesses wird unter Zunahme von unterschiedlich ausgearbeiteten Prototypen die Interaktionskonzepte auf Benutzbarkeit und Usability getestet.
How might we utilize social media to facilitate food sharing and gatherings in a community? This question guided us in the process of app design.
Our main idea was to generate a community that connects through food. An app that uses a map to display meals hosted by users that you can participate in. With the aspect of food waste and boosting the get-togetherness after the covid situation in mind, we found the perfect solution.
a possible use case of foogether
This app allows you to see, which meal you can participate in. By clicking at those pins on the card, you get further information about the meal itself and the host. Depending on which color the pin is, you can see at first glance if this meal is going to be vegan, veggie or meaty.
If you are interested not only eating, but cooking together, the feature “join cooking” shows you a list of chefs, you can meet and join. Therefore, we chose to set a focus on the chefs itself, because it’s more than just preparing a dish. So that’s why the meals are not teased with a picture, but the profile pictures of the chefs/ hosts. Taking a brief look at the hosts profile, you can see how active he is. A number showing how many meals he/ she hosted and how many he/ she visited promotes the host status, so that you can get a better overview about this person.
Maybe this wasn’t the last time you enjoyed a meal together?